Archive for March, 2009

Vreselijk onrecht

Tuesday, March 31st, 2009
From me
to info@discriminatiemeldpuntgroningen.nl
date Fri, Mar 27, 2009 at 4:21 PM
subject Politie Groningen en hun houding tegen over buitenechtelijke kinderen

http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/stad/article4527189.ece/Politie_vindt_tattoo_beledigend

In navolging van bovenstaand artikel wil ik graag de politie Groningen ter verantwoording roepen, zij heeft blijkbaar negatieve connotaties bij het begrip ‘bastard’. Nu ben ik een kind van niet-getrouwde ouders, en voel mij daar niet minder om. Nu komt het wel eens voor dat je daarmee geconfronteerd wordt. En het is altijd lastig als een van je kennissen, vrij krijgt voor het zoveel jarig jubileum van zijn ouders, terwijl jij moet doorwerken. Maar dat de eerbaarheid van mijn soort mensen nu officieel ter discussie staat, stuit mij tegen de borst.

Vijftigduizend euro, als schadevergoeding voor het gedane leed en ter promotie van de trotse kinderen van zelfstandige ouders, lijkt me afdoende. Graag te storten op 50.31.7998 op naam van Stijn van Balen, Ter vermelding van “Vakantie naar Hawaii”.

Dank u vriendelijk,
Stijn van Balen

======================

From info@discriminatiemeldpuntgroningen.nl
to me
date Tue, Mar 31, 2009 at 9:49 AM
subject Re: Politie Groningen en hun houding tegen over buitenechtelijke kinderen

Geachte heer Van Balen,

Hierbij bericht ik u dat wij uw melding in goede orde heb ontvangen. U klacht is bij ons geregistreerd.

Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

met vriendelijke groet,
Discriminatie Meldpunt Groningen

E. Brinkhof
Klachtenconsulent

======================

Zo, en nu maar wachten op m’n centjes…

De kiloknaller

Sunday, March 22nd, 2009
Geen gezeik, iedereen rijk

Geen gezeik, iedereen rijk

Geinspireerd door de afnemende vraag naar steak en de toenemende schaarste van half-om-halfgehakt, is slagerij Beenmans voornemens de gehele straat 75 euro in de brievenbus te stoppen.

Henkie Beenmans licht toe: “Ik leef voornamelijk van de consumptie van mijn straatgenoten, als zij meer te besteden hebben gaat het beter met mijn zaken”.

Frans Timmermans, onderwezen in de Madoff School of Economics, legt het verder uit.

De appel

Wednesday, March 18th, 2009
Hersenen

Apenhersenen op glas

Ik heb lang gedacht dat een skeptische houding en atheisme hand in hand zouden moeten gaan, tot ik zo skeptisch werd dat ik religie achteloos verwerpen ook gebasseerd vond op magere bewijzen. Noem je dat een agnost? Uiteindelijk kan je niks bewijzen en dus ook niks falsificeren en verwerpen. Of noem je dat een Nihilist? Ach, elke Joep Patat zijn eigen naamplaatje.

Dat mag misschien heel skeptisch klinken allemaal, het gaf mij wel de ruimte om waarde te gaan zien in zaken, die eerst mijn eigen atheisme in de weg stonden. Zo ben ik er tegenwoordig van overtuigd dat de bijbel een document is, hoewel vol van onwaarschijnlijke zaken, dat bol staat van gedeelde kennis. Het lijkt me heel waarschijnlijk dat het is opgemaakt van duizenden jaren van mondelinge geschiedenis en geinterpeteerde ervaringen en theorieen.

Of je nu gelooft in een schepper, in Darwin of iets anders. In de Bijbel staat hoe mensen onstonden en zich onderscheidden van (andere) dieren. In hun scheppingsprocess, namen zij van de appel der wijsheid, waarna zij zich voor hun lichaam schaamden en daarna uit het paradijs werden gegooid.

Een van de zaken, die ons mijns inziens onderscheiden, van de rest van het dierenrijk, is ons zelfbewustzijn. Ooit een kat gezien die zich schaamde voor zijn lichaam? Of een hond, depressief over zijn lage zelfbeeld?

Dat zelfbewustzijn van ons, vloek en zegen tegelijkertijd, dat komt voor een groot deel uit onze ‘nieuwe hersenen’, de neocortex. Nieuw in de zin van dat ze niet zo oud zijn, evolutionair gezien. Veel verwante soorten hebben er ook een, maar geen die zo ontwikkeld is als die van ons. Genesis gaat natuurlijk over dat moment in onze ontwikkeling, waarop wij over ons zelf gingen na denken, dat moment waarop wij ons anders gingen voelden dan de rest. Een beetje als het intelligente basisschooleerlingetje dat zich onbegrepen voelt in groep 8, maar nog niet kan uitleggen waarom.

Het lijkt me sterk dat Mesopotamische beschavingen 3000 jaar geleden bewust waren van hun sterker ontwikkelde opper-hersenen en de inlvoed daarvan op hun zelfbeeld. Maar Genesis is wat mij betreft toch een prachtig voorbeeldje van antieke wetenschap.

Het laatste dat ik er nog over zeggen wil

Sunday, March 15th, 2009
Notre Dame

Notre Dame

Tegenwoordig lijkt het wel alsof wij enorme bewondering hebben voor de ‘gewone’ mens, het alledaagse leven zo gezegd.

Tot zover de vleiende beschrijving, maar waar het stiekem op neer komt is dat we een niet aflatende stroom van geidoliseerde mafkezen in de media hebben. Het is natuurlijk heel logisch dat een volk, waarvan voor elk natje en droogje is gezorgd een steeds grotere bewondering heeft voor entertainment.

Dat we grif een miljardje overmaken aan de mondiale bal-in-gat-stop-expert, en tegelijker tijd nauwelijks bereid zijn om een begaafd ingenieur of medisch onderzoeker te belonen, dat is nog tot daar aan toe.

Wat te denken van een vrouw, wiens belangrijkste prestatie doodgaan is? Of acht kinderen op een toch al overbelokte planeet zetten? Een jongen wiens belangrijkste bijdrage een miljoen pixels waren? Werelds lelijkste hond? Enfin, zo kan ik nog even doorgaan.

Warhol voorspelde het al, en het is natuurlijk moeilijk te zeggen waar dit allemaal begonnen is, maar een van de voortrekkers is zeker Paris Hilton, wiens grootste prestatie is geweest dat ze in een rijk gezin geboren is. Nu gun ik mevrouw het allerbeste, het liefst een lang leven met veel witte stretch-hummers. Maar tegenwoordig wordt ze zelfs highbrow, steeds vaker hoor ik mensen zeggen dat ze zo’n slimme zakenvrouw is. Het enige dat ik daar nog aan toe wil voegen is, dat haar vader rijk is geworden met het stelen van geld van arme vrouwtjes die hun leven in dienst hebben gesteld van God, letterlijk! En dat zij rijk is geworden van het vermarkten van dat geld. Wat een talentje! En dat geven wij zendtijd op alle mediakanalen? Geen wonder dat de Chinezen ons links en rechts komen inhalen.

TTYN.

Het geeft niet jongen, uiteindelijk komt het goed

Friday, March 13th, 2009

Ouwe snoeper

Ouwe snoeperd

Beste Hugh,

Ter vermelding van nieuw verworven inzichten.

In mijn puberjaren, die soms niet zo heel ver weg zijn, heeft u afwisselend gedeeld in mijn afgrijzen bewondering en ongeloof. Tegenwoordig heb ik vrienden, die daarover zouden zeggen, dat dat een goede positie is om in te verkeren goed is, omdat mensen dan, tenminste, over je praten. Vind je dat ook niet minstens een beetje dubieus, dat aandacht je alles bepalende maatstaf is? Dat je niet achter je acties kan staan zonder een armatuur van oordelen? Maar goed, ik dwaal af.

Dit zal ik verder terzijde laten, ik schrijf u, of mag ik jij zeggen? Goed, ik schrijf je, omdat je onlangs weer een rentree maakte in mijn belevingswereld.

Onlangs is mijn grootmoeder overleden; zij was al een lange tijd ziek en kans op verbetering was al lang een gepasseerd station. Wat ik daar verder precies over moet denken, wordt hoe langer hoe onduidelijker, maar goed ik dwaal af.

Gedurende de dag van haar crematie, werd mijn grootvader voortdurend ondersteund door twee van zijn kleindochters. Ik wil hier graag nog een compliment maken aan hem, over hoe goed hij zichzelf die dag heeft gehouden. Ik kan mij nog lang niet voorstellen wat hij heeft moeten ondergaan, maar aan het eind van de dag steunden twee jonge meisjes op zijn schouder en niet andersom. Maar goed, Hugh, je moet weten dat mijn nichtjes twee lange blonde Hollandse dochters zijn en dat opa, je voelt het al aankomen, de hele dag verdacht veel op jou leek. Dat heb ik natuurlijk voor me gehouden, het leek me niet passen om opa te wijzen op zijn nieuw verworven vrijgezellenstatus, maar dat gaf me tijd om er eens goed over na te denken. Jullie zijn nagenoeg even oud, maar verder totaal onvergelijkbaar. Nu weet ik wel dat ook jij een vrouw verloren hebt, zij het niet aan kanker, ik ben blij dat ook jij steun kan vinden bij jonge dochters, zij het op een andere manier, ik weet dat jullie allebei er boven op zullen komen, alleen duurt het bij de een langer dan de ander.

Sterkte,

Stijn van Balen.

Systematiek om het allemaal overzichtelijker te maken

Friday, March 13th, 2009
RAL 7002

RAL 7002

Beste Guusje ter Horst,

Met betrekking tot de zaken rond de benoeming van een nieuwe korpschef voor de regio Zuid-Holland-Zuid.

Ik heb begrepen dat er enige strubbelingen zijn, in het ten uitvoer brengen van het door u gewenste beleid. Omdat ik mij heel goedkan voorstellen dat het invoeren van nieuw beleid, soms kan stuiten op praktische wisjes en wasjes, leek het mij handig om een geformaliseerd systeem te hebben.

Niet alleen zou een dergelijk systeem door zijn transparantie, allerlei bezwaren wegnemen over onduidelijkheid. Het is ook door zijn simpelheid een middel tegen alle willekeur en enig verwijt van subjectiviteit.

Ik heb enig onderzoek gedaan en ben op het volgende gestuit: Het RAL-schema, het mooie is dat dit al enige systematiek heeft vanzichzelf en wij dus niet met de hele lijst hoeven te werken. Een ander voordeel is dat het op internet vrijuit beschikbaar is, en dat burgers zichzelf al kunnen testen voordat ze op sollicitatie gaan (Dan moeten we nog wel rekening houden met het feit dat deze kleuren monitor afhankelijk zijn, maar dit kunnen we oplossen met een calibratieschema) Verder is dit een internationaal systeem en zijn er dus volop mogelijkheden om dit Europees uit te rollen.

Veel sterkte,

Stijn van Balen